366Art | Koning Willem lll

Gepubliceerd op 19 februari 2024 om 06:07

Vandaag is de geboortedag van Willem III der Nederlanden, een koning die vaak in conflict was met de regering, maar ook iemand die de modernisering van Nederland stimuleerde. Het portret hierboven en zijn portret op het onderstaande naslagwerk / verjaardagskalender met 366 belangrijke Nederlanders, zijn made my me, Frieke.

In 1834 ging hij studeren in Leiden waar hij colleges in economie, geschiedenis en staatsrecht volgde. Veel interesse in studeren had hij niet, hij hield zich liever bezig met houtbewerking. In 1839 trouwde Willem met zijn volle nicht prinses Sophie van Württemberg. Zij kregen drie zonen, die allemaal eerder stierven dan hun vader.  Na de dood van zijn vrouw hertrouwde hij in 1879 met de Duitse prinses Emma zu Waldeck und Pyrmont. Zij kregen één dochter, Wilhelmina, de overgrootmoeder van onze koning Willem Alexander.

Na het overlijden van zijn vader Willem ll werd hij in 1849 koning der Nederlanden en groothertog van Luxemburg tot aan zijn dood 1890. Zijn regeringsperiode stond bekend om politieke en sociale onrust, met name rondom de grondwetsherziening van 1848 die meer democratische hervormingen introduceerde. Onder zijn regering werd Nederland een constitutionele monarchie met een parlementair stelsel. Hij had echter vaak conflicten met het parlement, vooral over kwesties met betrekking tot de macht van de koning versus die van het parlement.

Willem III was ook groothertog van Luxemburg, maar deze titel was gescheiden van het koninkrijk der Nederlanden onder de Salische wet, wat betekende dat Luxemburg niet kon worden geregeerd door een vrouwelijke erfgenaam. Dit leidde tot een diplomatieke crisis toen Luxemburg in 1867 aan Nederland werd aangeboden als compensatie voor het verlies van Luxemburg aan Pruisen. Uiteindelijk werd Luxemburg onafhankelijk, maar bleef in een personele unie met Nederland. De betrekkingen tussen Nederland en België waren gespannen tijdens zijn regering, met name vanwege territoriale geschillen, zoals de kwestie van Limburg en Luxemburg.

In 1888 ging de gezondheid van de koning sterk achteruit hij was op een gegeven moment niet meer in staat om staatsstukken met een paraaf te ondertekenen en nam de Raad van State zijn taken over. Zijn toestand verslechterde daarom nam uiteindelijk in 1890 zijn echtgenote Emma het koninklijk gezag over. Dit regentschap duurde slechts enkele dagen, want op 23 november 1890 overleed de vorst op 73 jarige leeftijd. Het koningschap ging toen over op de tienjarige prinses Wilhelmina, waarvoor Emma op 8 december 1890 opnieuw tot regentes werd beëdigd.

Bij het overlijden van Willem III werd Adolf van Nassau de nieuwe groothertog van Luxemburg. Als Willem III, overeenkomstig de Erneuerte Nassauische Erbverein geen mannelijke nakomelingen zou hebben, het groothertogdom dan zou overgaan naar Adolf van Nassau en zijn nakomelingen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.