Vandaag is de geboortedag van H.P. Berlage een van de pioniers van de modernistische architectuur in Nederland. Het portret hierboven en zijn portret op mijn onderstaande naslagwerk / verjaardagskalender met 366 belangrijke Nederlanders, zijn made my me.
Hendrik Petrus (Hein) Berlage werd geboren op 21 februari 1856 in Amsterdam en overleden op 12 augustus 1934 in Den Haag. Berlage was een invloedrijk Nederlands architect, stedenbouwkundige, meubelontwerper, glasontwerper en tekenaar. Hij wordt geassocieerd met de stroming van de Amsterdamse School, die bekend stond om zijn expressieve en decoratieve baksteenarchitectuur.
Berlage studeerde van 1874 tot 1875 aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Hierna volgde een studie bouwkunde aan de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich. Daar maakt hij kennis met de visie van de architecten Gottfried Semper en Eugène Viollet-le-Duc. In de klassieke bouwstijl van Berlage waren de theorieën van Semper duidelijk aanwezig. Na zijn studie 1884 ging Berlage samenwerken met architect Theodoris Sanders, Samen ontwierpen ze gebouwen in neorenaissancestijl. Berlage trouwde in 1887 met Marie Bienfait, het echtpaar kreeg 4 kinderen en verhuisde in 1914 naar het door hemzelf ontworpen huis aan de violenweg 14 in Den Haag.
In 1889 ging Berlage zelfstandig werken. Aanvankelijk ontwierp hij voornamelijk in de toen populaire neostijlen bijvoorbeeld het winkelpand Focke & Meltzer, Kalverstraat, Amsterdam. Later experimenteerde hij met mengvormen van rationalisme en jugendstil. zie de gebouwen van verzekeringsmaatschappij De Nederlanden van 1845 in Amsterdam en Den Haag waarvoor hij als huisarchitect werkte. Deze gebouwen zijn mede de reden geweest waarom wethouder Willem Treub Berlage naar voren schoof als de architect van de nieuwe Koopmansbeurs in Amsterdam. De Koopmansbeurs wordt beschouwd als belangrijkste werk van Berlage uit zijn gehele oeuvre. Het is het begin van de moderne architectuur in Nederland. Architecten als Tjeerd Kuipers, Willem Dudok en Alexander Kropholler lieten zich inspireren door zijn stijl.
Een van de kenmerkendste eigenschappen van Berlage's werk is dat al zijn ontwerpen zijn gebaseerd op het idee van het Gesamtkunstwerk, ideaal samenspel van kunsten. Hij ontwierp niet enkel gebouwen en stedebouwkundige plannen maar ook complete interieurs en dat hield in alles wat in een huis of bedrijfsgebouw stond ten dienste van de mens - tafels, bureaus, stoelen, banken, vloerkleden, betimmering, eetkamers, kasten, kachels, toilettafels, glazen, serviezen, glasplastieken, karaffen, bekers, asbakken, armaturen en klokken. Zie het Jachthuis Sint Hubertus van de familie Kröller-Müller.
Veel werk van Berlage bevindt zich in Amsterdam. Belangrijke projecten zijn het gebouw voor 'De Algemeene' (1893) op het Damrak (later C&A), het gebouw voor de Algemene Nederlandse Diamantbewerkers Bond de Burcht van Berlage (1900), de Beurs van Berlage (1903), het uitbreidingsplan Amsterdam-Zuid (Plan Zuid) (1917), het Mercatorplein (1925) en de Berlagebrug (1928). Hij heeft ook veel in Den Haag gewerkt. Hier bouwde hij onder meer voor verzekeringsmaatschappij De Nederlanden van 1845. De woonwijk Laakkwartier. De Christian Science-kerk het enige kerkgebouw ooit door Berlage gebouwd. Berlage's laatste grote werk is het Gemeentemuseum Den Haag, het huidige Kunstmuseum, waarvan hij de voltooiing in 1935 zelf niet meer meemaakte.
H.P.. Berlage overleed in 1934 in Den Haag. Hij wordt herinnerd als een van de belangrijkste figuren in de Nederlandse architectuurgeschiedenis, zijn werk blijft invloed hebben op de architectuurpraktijk en -theorie tot op de dag van vandaag.
link van het rijksmuseum met het verzameld werk van H.P. Berlage.
Reactie plaatsen
Reacties