Vandaag is de geboortedag van Multatuli, het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker, een van de meest invloedrijke Nederlandse schrijvers uit de 19e eeuw. Het portret hierboven en zijn portret op mijn onderstaande naslagwerk / verjaardagskalender met 366 belangrijke Nederlanders, zijn made by me, Frieke.
Eduard Douwes Dekker geboren op 2 maart 1820 in Amsterdam. Zijn vader was kapitein. In 1838 op zijn achttiende voer hij mee op het schip van zijn vader naar Batavia, waar hij in 1839 een baan als bestuurlijk ambtenaar kreeg. Hij zag er veel wantoestanden onder verantwoordelijkheid van het Nederlandse koloniale bewind. en schreef daar later over in Max Havelaar. In 1846 trouwt hij met Tine (Everdine Huberte van Wynbergen) zij kregen twee kinderen. In 1857 keert hij zonder zijn vrouw en kinderen terug naar Europa. Zijn gezin kwam 2 jaar later maar Tine vertrok met de kinderen naar Venetië. In 1874 trouwde Dekker met Mimi een schrijfster die publiceerde onder de naam Heloïze. In 1878 adopteerde Wouter en verhuisde naar Duitsland. Waarschijnlijk omdat Dekker zich ergerde aan de bekrompen Nederlandse Moraal.
Max Havelaar (Of de koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij), gepubliceerd in 1860 is een aanklacht tegen het koloniale systeem en de uitbuiting van de inheemse bevolking in Nederlands-Indië (het hedendaagse Indonesië) door de Nederlandse autoriteiten en de Nederlandse handelsmaatschappijen. Het boek wordt beschouwd als een van de belangrijkste werken uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis en heeft een grote invloed gehad op het koloniale debat en de beweging voor sociale rechtvaardigheid in Nederland.
Multatuli's werk was vaak polemisch en kritisch tegenover de maatschappij van zijn tijd. Hij schreef niet alleen literatuur, maar ook brieven, essays en toneelstukken. Zijn stijl wordt gekenmerkt door scherpe observaties, ironie en een heldere, soms provocerende toon.Naast Max Havelaar schreef Multatuli ook andere werken, waaronder "Ideeën", een reeks van ideeën en essays over diverse onderwerpen, en "Woutertje Pieterse", een roman over een jongen uit Amsterdam.
Multatuli's invloed strekt zich verder uit dan alleen de literatuur. Zijn kritiek op kolonialisme, onrechtvaardigheid en bureaucratie heeft een blijvende impact gehad op het Nederlandse denken over deze kwesties. Hij wordt nog steeds beschouwd als een belangrijke figuur in de Nederlandse literatuur en geschiedenis.
Max Havelaar overleed op 19 februari 1887 in Nieder Ingelheim, Duitslandop op 66-jarige leeftijd Mimi keerde naar Nederland terug en bleef zich tijdens haar verdere leven bezighouden met het verzamelen en samenstellen van Multatuli’s werk. De van 1862 tot 1877 verschenen zeven bundels met 1282 genummerde IDEEN bevatten overwegend essayistische aforismen, maar ook de roman Woutertje Pieterse en het toneelstuk Vorstenschool zijn in deze gevarieerde verzameling te vinden.
In een bezoek aan het Multatuli museum maak je kennis met het mooie, tragische en tegenstrijdige persoonlijke leven van Eduard Douwes Dekker.
Reactie plaatsen
Reacties