366Art | Willem Wilmink

Gepubliceerd op 25 oktober 2023 om 06:06

Vandaag is geboortedag van Willem Wilmink neerlandicus en vooral dichter, schrijver en liedjesschrijver, die vooral bekend staat om zijn poëzie en liedteksten. Hij wordt beschouwd als een van de meest geliefde en invloedrijke Nederlandse dichters van de 20e eeuw. Zijn Portret staat hironder op het naslagwerk / verjaardagskalender met 366 belangrijke Nederlanders.

Willem Wilmink werd op 25 oktober 1936 geboren in de Javastraat in Enschede. Wilmink studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, na zijn kandidaats ging hij ook  Geschiedenis studeren. Gedurende zijn studie schreef hij zijn eerste gedichten en cabaretteksten. Zijn literair debuut was in 1966 met de dichtbundel Brief van een Verkademeisje. Van 1968 tot 1970 was hij de poëzierecensent voor het dagblad De Tijd. Willem Wilmink schreef poëzie voor zowel volwassenen als kinderen. Zijn gedichten zijn vaak eenvoudig van taal en bevatten alledaagse thema's en ervaringen. Ze zijn toegankelijk en hebben een melancholische toon. Zijn poëzie is onder andere te vinden in bundels zoals Verzamelde liedjes en gedichten.

Wilmink was een gewild tekstschrijver voor onder andere Boudewijn de Groot, Herman van Veen, Jenny Arean, Joost Prinsen, Adèle Bloemendaal en Leen Jongewaard. hij schreef talloze liedjes die nog steeds bekend zijn, zoals Deze vuist op deze vuist voor de kindertelevisieserie De film van Ome Willem.
Link  naar vind je een verzameling van Wilminks mooiste liedjes.

Naast zijn schrijfwerk was hij ook universitair docent moderne letterkunde, wetenschapper en vertaler. Wilmink had in zijn jeugd accordeon les gehad en trad tijdens de feestavonden van zijn vakgroep op met zijn accordeon en zong smartlappen of tekstbewerkingen van middeleeuwse liederen.

Wilmink heeft veel kinderboeken op zijn naam staan. Aanvankelijk richtte hij zich op volwassenen, maar later werden kinderen zijn voornaamste doelgroep. Ook schreef hij teksten voor cabaret en televisie, een driedelige cursus over gedichten schrijven, bewerkte oude teksten zoals De reis van Sint-Brandaan uit de 12e eeuw en verklaarde het Wilhelmus. Hij schreef met Peter van Gestel de scenario's voor de vele malen bekroonde televisiefilms, Het Verhaal van Kees (1989) en Richting Engeland die door André van Duren werden geregisseerd.

Wilmink had een speciale band met Twente. In 1991 verhuisde hij terug naar de Javastraat in Enschede niet ver van zijn geboortehuis. In de regionale krant, Dagblad Tubantia zijn gedichten Javastraat over zijn herinneringen uit zijn jeugd en werd er op de  oorpagina een cursiefje "Wilmink op maandag" gepubliceerd.  Willem Wilmink sprak net als zijn vriend Herman Finkers Twents Nedersaksisch. Hij was trots op zijn streektaal. Hij schreef ook in het Twents.

Na het overlijden van Willem Wilmink  op 2 augustus 2003 is er door de Gemeente Enschede een boek samengesteld waarin de verknochtheid van Wilmink aan Enschede tot uitdrukking wordt gebracht. Een prestigieuze uitgave die de gemeente gebruikt als relatiegeschenk.

Zijn werk leeft voort en wordt nog steeds gelezen en gewaardeerd in Nederland.

Special gift for special people 🎅 december is coming…….

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.