366Art | Michiel de Ruyter

Gepubliceerd op 24 maart 2024 om 06:06

Vandaag is de geboortedag van Michiel de Ruyter een van de grootste zeehelden uit de geschiedenis. Het portret hierboven en zijn portret op het onderstaand naslagwerk / verjaardagskalender met 366 belangrijke Nederlanders, zijn made by me, Frieke.

Michiel Adriaenszoon de Ruyter was een bekende Nederlandse zeevaarder en admiraal uit de 17e eeuw. Hij werd geboren op 24 maart 1607 in Vlissingen, Nederland, en overleed op 29 april 1676. De Ruyter staat bekend om zijn heldhaftige daden tijdens de Nederlandse Opstand en de Engels-Nederlandse oorlogen.

In de 17e eeuw, de tijd waarin De Ruyter opgroeide, was Nederland een maritieme macht van wereldklasse. De jonge De Ruyter zou zijn omgeven door een cultuur van zeilen, handel en oorlogvoering ter zee, wat waarschijnlijk zijn interesse in en toewijding aan een maritieme carrière heeft aangewakkerd.

De Ruyter begint op elfjarige als eenvoudige bootsman. hij kon al vroeg lezen en schrijven en werkt zich geleidelijk omhoog in de maritieme hiërarchie, eerst als koopvaardij- en later als walvisvaarderschipper. Zijn ervaring als koopvaarder en walvisvaarder zou later van onschatbare waarde blijken te zijn voor zijn latere successen als admiraal in de Nederlandse marine.

Michiel de Ruyter trad in 1633 in dienst bij de Nederlandse marine en werd al snel een van de meest bekwame en gerespecteerde admiraals van zijn tijd. De Ruyter speelde een grote rol in alle belangrijke zeeslagen tegen de Engelsen. In 1653 wordt De Ruyter door Johan de Witt overgehaald over te stappen naar de machtige admiraliteit van Amsterdam. Hier werkt hij na de 1e Engelse oorlog met De Witt samen aan de hervorming en modernisering van de Nederlandse oorlogsvloot. Vanaf nu worden er speciale oorlogsschepen gebouwd en worden de zeelui intensief getraind voor oorlogsvoering op zee. Tijdens de 2e en 3e Engelse Oorlog is Michiel de Ruyter opperbevelhebber de vloot en voert het commando vanaf het vlaggenschip De Zeven Provinciën.

Michiel de Ruyter stond bekend als een rechtvaardige kapitein en geliefd bij zijn bemanningen. Uit respect werd hij ‘Bestevaer’ genoemd. Hij was een goed strateeg en behaalt belangrijke overwinningen zoals de Slag bij de Medway in 1667, ook bekend als de Tocht naar Chatham of ‘the Dutch Raid’. Natuurlijk ook de Slag bij Kijkduin, een zeeslag bij Den Helder tussen een Nederlandse en een Frans-Engelse vloot op 11 augustus 1673. Waarmee hij zijn gehavende vaderland van de ondergang redde. Michiel de Ruyter was ook een van de oprichters van het Korps Mariniers.

Michiel de Ruyter sterft op 29 april 1676 in de Baai van Syracuse aan wondkoorts tijdens de ‘Hollandse Oorlog’ tegen de Fransen aan een verwonding die hij daarvoor had opgelopen tijdens de Slag bij Agosta. De Ruyter werd na zijn overlijden gebalsemd en in een loden kist in zijn kajuit geplaatst aan boord van de Eendracht. Na een lange en moeilijke tocht, door vorst en Franse vijandelijkheden, kwam zijn lichaam pas in februari 1677 aan in Amsterdam. In overleg met zijn familie bepaalden afgevaardigden van de Staten-Generaal dat hij op 18 maart 1677 in Amsterdam begraven zou worden. Een imposante en ongekend lange begrafenisstoet ging aan de plechtigheid vooraf.
De Ruyter heeft zijn laatste rustplaats gekregen in de Nieuwe Kerk van Amsterdam.

Michiel de Ruyter was een nationale held vanwege zijn moed, vaardigheid als zeevaarder en toewijding aan zijn land. Hij wordt vaak beschouwd als een symbool van de Nederlandse maritieme geschiedenis. Ook internationaal wordt hij gezien als een van de grootste zeehelden uit de geschiedenis.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.