Vandaag is de geboortedag van Bertus Aafjes een van de belangrijkste Nederlandse dichters van de 20e eeuw. De bewerking hierboven en zijn portret op de onderstaande naslagwerken/verjaardagskalenders met 366 belangrijke Nederlanders, zijn made by me.
Bertus Aafjes werd op 12 mei 1914 geboren in Amsterdam. Gestimuleerd door zijn moeder, die erg gelovig was begon Aafjes na 3 jaar gymnasium aan een priesteropleing. Hij studeerde achtereenvolgens aan de seminaries in Uden, Hageveld en aan het Philosophicum te Warmond. maar twijfelde over het priesterschap en vertrok op een voetreis naar Rome. Hij studeerde vervolgens archeologie in Rome en Leuven en begon daarna met het schrijven van poëzie. In de jaren voor de oorlog leidde hij Amsterdam een bohémien bestaan, werd daar opgenomen in het literaire milieu, richtte met Pierre H. Dubois en Leo Boekraad het tijdschrift Klondyke op waar 3 nummer van zijn verschenen en debuteerde hij in 1940 als dichter met Het gevecht met de muze.
Halverwege de oorlog was Aafjes met zijn vrouw, de schilderes Dorothea Wesseling, en hun twee kinderen ondergedoken in het Friese Terband. Zo probeerde hij te ontkomen aan de dreigende arrestatie vanwege de opruiende verzetsgedichten, die hij publiceerde onder het pseudoniem Jan Oranje.
Bertus Aafjes had een diepe liefde voor reizen en avontuur, wat vaak tot uiting kwam in zijn literaire werken. Een van zijn bekendste reizen was zijn voettocht naar Rome in 1933, die later de inspiratie vormde voor zijn reisverslag Een voetreis naar Rome (1946). Zijn reiservaringen vormden vaak de basis voor zijn poëzie, proza en essays, waarin hij de indrukken en ervaringen van zijn reizen verwerkte. Aafjes was een schrijver die geloofde in de kracht van reizen om de geest te verruimen en inspiratie op te doen. In 1960 kreeg hij ANWB-prijs voor De wereld is een wonder.
Van 1951 tot 1973 bewoonde Bertus Aafjes met zijn gezin een deel van het slotgebouw van Kasteel Hoensbroek. Aafjes kwam daar terecht door zijn vriendschap met de toenmalige beheerder van het kasteel, jonkheer Guillaume J.L. van der Heyden. Tijdens deze periode van meer dan twee decennia woonde hij in de historische omgeving van het kasteel. Het was een belangrijke fase in zijn leven waarin hij zijn creativiteit kon cultiveren en veel van zijn bekende werken heeft geschreven waaronder De Karavaan. In 1973 verhuisden Aafjes en zijn vrouw van kasteel Hoensbroek naar een bungalow in Swolgen (Noord-Limburg, bij Venlo). In die periode tot aan zijn dood 22 april 1993 is hij blijven schrijven.
De roem van Bertus Aafjes als dichter was ongekend groot in Nederland Na de komst van de experimentele poëzie brokkelde zijn faam geleidelijk af. In zijn biografie In de schaduw van de hemel door Rob Molin staan Aafjes’ publicaties, reizen, liefdes en dwalingen en leren we een mens kennen die getormenteerd balanceerde tussen geloof en ongeloof. Hij bewoog tussen uitspatting en deugd en was vooral een naïef man die niet zoveel van zijn omgeving begreep, niet altijd een leuke man was voor zijn gezin
Reactie plaatsen
Reacties