366Art | Abraham Tuschinski

Gepubliceerd op 14 mei 2024 om 15:43
Abraham Tuschinski | Fotobewerking Frieke van Thiel

Vandaag is de geboortedag van Abraham Tuschinski, oprichter van de Tuschinski-theaters en Joods slachtoffer van de Holocaust. De bewerking hierboven en zijn portret op de onderstaande naslagwerken / verjaardagskalenders met 366 belangrijke Nederlanders, zijn made by me.

Abraham Icek Tuschinski werd op 14 mei 1886 geboren in Brzeziny, Polen. Op 1 juli 1942 werd hij gearresteerd en gedeporteerd naar Auschwitz, waar hij werd vermoord. Het levensverhaal van Tuschinski is een verhaal van ambitie, doorzettingsvermogen en tragedie, zijn nalatenschap leeft voort in de prachtige theaters die hij heeft gebouwd en zijn bijdrage aan de Nederlandse filmcultuur.

In 1904 trouwde hij op 17-jarige leeftijd met Manja Ehrlich om vervolgens een nieuw bestaan op te gaan bouwen in de Verenigde staten. Hij reisde via Nederland en terwijl hij wachtte op het schip dat hem naar New York zou brengen, verdiende hij de kost als kleermaker en gidste hij immigranten door Rotterdam. Binnen korte tijd verdiende hij genoeg geld om zijn vrouw Manja naar Rotterdam te kunnen laten overkomen. Na Manja's aankomst in Rotterdam richtten ze 'Polski' op, een logement voor Oost-Europese Joden. Ze bleven in Rotterdam waar Tuschinski een leeg zeemanskerkje huurde en in 1911 zijn eerste bioscoop opende, de Thalia. Dit werd gevolgd door de bouw van nog vier bioscopen in Rotterdam. In 1918 kocht hij grond in Amsterdam en lanceerde plannen voor een monumentaal filmpaleis. Deze plannen resulteerden uiteindelijk in de opening van het Tuschinski Theater in 1921, een meesterwerk van Art Deco-architectuur.

Samen met Hermann Ehrlich en zijn zwager Hermann Gerschtanowitz breidde Tuschinski zijn bioscooponderneming uit tot een lokaal imperium. Echter, tijdens het bombardement op Rotterdam in 1940, verloor hij al zijn Rotterdamse bioscopen. Het Tuschinski Theater in Amsterdam werd door de Duitse bezetters ingenomen en kreeg de naam Tivoli.

Helaas, ondanks zijn succes in de bioscoopindustrie, kwam Tuschinski's leven op tragische wijze tot een einde tijdens de Holocaust. Op 1 juli 1942 werd hij gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz, waar hij werd vermoord. Zijn nalatenschap leeft voort in de vorm van de prachtige theaters die hij heeft gebouwd, die tot op de dag van vandaag mensen blijven fascineren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.