Vandaag is de geboortedag van Pierre Cuypers, beroemde architect en rijksbouwmeester, bekend om zijn neogotische architectuur. De bewerking hierboven en zijn portret op de onderstaande naslagwerken / verjaardagskalenders met 366 belangrijke Nederlanders, zijn made by me, Frieke.
Petrus Josephus Hubertus Cuypers werd op 16 mei 1827 in Roermond geboren, hij groeide op in een omgeving waarin belangstelling voor kunst werd aangemoedigd. Zijn vader was kerkenschilder. Op 17-jarige leeftijd vertrok hij naar Antwerpen om architectuur te studeren hij was een excellente leerling. In 1849 slaagde hij en behaalde de Prix d'Excellence. Bij terugkeer in Roermond krijgt hij zijn eerste grote opdracht: de restauratie van de Munsterkerk en wordt Cuypers benoemd als stadsarchitect.
Vanuit zijn werkplaatsen in Roermond leverde hij talloze kunstvoorwerpen over de hele wereld: beelden, ornamenten en altaren Er werd aan de lopende band gefabriceerd dit zorgde voor flink wat werkgelegenheid in Roermond. In die tijd ontwerpt hij ook een serie beschilderde neogotische meubels met zeer verassende details. In 1853 bouwt Cuypers zijn woonhuis annex atelier, het Cuypershuis, heden een museum waar leven en werk van architect en vormgever Pierre Cuypers centraal staat.
Zijn persoonlijke leven kende hoogte- en dieptepinten. Tijdens zijn tijd in Antwerpen ontmoette hij zijn eerste echtgenote, Rosalia Vandevin, met wie hij twee dochters kreeg. Hun geluk werd echter overschaduwd door tragedie toen zowel Rosalia als hun tweede dochter aan tuberculose overleden. In 1859 hertrouwde hij met Antoinette Alberdingk Thijm een befaamde zangeres uit Amsterdam, samen kregen ze twee zonen en drie dochters. In die tijd ging Cuypers ook boven de grote rivieren bouwen. Zijn zoon Joseph en later zijn kleinzoon Pierre jr., traden in zijn voetsporen als architect.
Pierre Cuypers heeft vele gebouwen, waaronder meer dan honderd kerken, in Nederland en in het buitenland gebouwd en verbouwd. Vaak zorgde hij bij die gebouwen ook voor het gehele interieur. Hij maakte zelfs kledingstukken en ontwierp bestek, passend bij het interieur. Hij staat bekend om zijn neogotische architectuur en wordt beschouwd als een van de belangrijkste architecten van zijn tijd in Nederland. Een van Cuypers' meest bekende werken is Het Rijksmuseum, dat hij samen met zijn leerling en assistent, J.A. van Straaten, ontwierp. Het wereldberoemde Rijksmuseum is een meesterwerk van neogotische architectuur en een van de meest iconische gebouwen in Nederland. Cuypers was ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het Amsterdamse Centraal Station een ander belangrijk monument in de Nederlandse architectuurgeschiedenis. Cuypers was verantwoordelijk voor de reconstructie en herontwerp van Kasteel de Haar, een sprookjesachtig kasteel in de buurt van Utrecht. Cuypers heeft het kasteel omgevormd tot een van de meest opvallende en bezochte kastelen in Nederland. Ook de complete de renovatie van de Ridderzaal in Den Haag, in 1904 heeft Pierre Cuypers het gehele interieur van de Ridderzaal gerestaureerd/vernieuwd met een totaalontwerp. De zo kenmerkende middeleeuwse motieven worden o.a. toegepast in de loper, de glas-in-loodramen en in de randen van de wandtapijten. Ook middeleeuwse rozetten verwerkt hij in meerdere interieuronderdelen waaronder in de troon waarop jaarlijks de troonrede wordt uitgesproken is een, zeer herkenbaar, ontwerp van Pierre Cuypers.
Pierre Cuypers overleed op 3 maart 1921 in zijn woonplaats Roermond hij is 93 jaar oud geworden. Tot op zeer hoge leeftijd is Cuypers actief gebleven, tegen het einde van de 19e eeuw samen met zijn zoon Joseph die later ook een bekende architect werd. De samenwerking tussen vader en zoon illustreert de overdracht van architecturaal vakmanschap en de continuïteit van de Cuypers-architectuurtraditie.
Reactie plaatsen
Reacties