Vandaag is de geboortedag van Annie M.G. Schmidt, een van onze meest geliefde en invloedrijke schrijvers van de 20e eeuw.“Lekker stout in een keurig land.” De bewerking hierboven en haar portret op de onderstaande naslagwerken / verjaardagskalenders met 366 belangrijke Nederlanders, zijn made by me, Frieke.
Anna Maria Geertruida Schmidt werd op 20 mei 1911 geboren in Kapelle waar haar vader predikant was. Als kind viel ze uit de toon tussen de dorpskinderen omdat ze liever boeken las dan buiten speelde. Op haar veertiende publiceert ze haar eerste versje. In 1950 kreeg Annie M.G. een relatie met chemicus Dick van Duijn. Met hem kreeg ze twee jaar later een zoon Flip van Duijn bekend als toneelschrijver, acteur en regisseur. Met haar gezin woonde ze beurtelings in Le Rouret aan de Côte d'Azur en in Berkel en Rodenrijs. Na het overlijden van haar man Dick in 1981 ging Annie in Amsterdam wonen.
Annie begon haar carrière als bibliothecaris en werkte later als journalist en redacteur bij de Amsterdamse krant Het Parool waarvoor ze columns schreef onder de titel Impressies van een simpele ziel. Bij het Parool leert ze Fiep Westendorp kennen. Met haar gaat ze verhaaltjes over Jip en Janneke maken, waarvan er elke dag een in de krant verschijnt en uiteindelijk werden uitgegeven. Andere geliefde uitgaves van Schmidt zijn Pluk van de Petteflet (1971), en Otje (1980). Haar werk wordt gekenmerkt door humor, fantasie en een frisse, onconventionele kijk op de wereld. Pluk van de Petteflet is later verfilmd. Andere bekende boeken uit die tijd die later zijn verfilmt zijn Abeltje en Minoes
Haar collega’s bij Het Parool waaronder Simon Carmiggelt, stimuleerden haar verhalen en gedichten te schrijven. In 1950 debuteerde ze met maar liefst drie boeken tegelijk, de kindergedichtenbundel Het fluitketeltje en andere versjes, de dichtbundel voor volwassenen En wat dan nog? en Brood en mangelpers, een verzameling stukjes en versjes over de decemberfeesten met hun perikelen, muizenissen en verrukkelijkheden. Naast haar werk voor Het Parool, schreef Annie M.G. Schmidt ook voor de radio. Een van haar bekendste radiowerken is de serie In Holland staat een huis Een humoristisch hoorspel dat draait het dagelijkse leven van de familie Doorsnee van na de oorlog. Dit hoorspel gold als taboedoorbrekend omdat het de burgerlijkheid bespotte en er een homoseksueel personage in voorkwam.
Annie M.G. Schmidt heeft verschillende populaire musicals geschreven, vaak in samenwerking met de componist Harry Bannink. Haar eerste musical Heerlijk duurt het langst met het legendarische Op een mooie pinksterdag schreef ze in 1965. Hierna kwamen de musicals En nu naar bed (1971) Wat een planeet (1973), Foxtrot (1977) en Madam (1981). Ook heeft Scmidt een belangrijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse televisie series waarvan Ja Zuster, Nee Zuster 1966 - 1968 misschien wel de bekendste is. Het verhaal speelt zich af in een verpleegtehuis dat wordt gerund door de excentrieke zuster Klivia. De serie staat bekend om zijn humor, absurde situaties en catchy liedjes, De serie was enorm populair en heeft een blijvende indruk achtergelaten op de Nederlandse televisie. In 2002 werd er zelfs een succesvolle filmversie van gemaakt. Naast deze specifieke werken, schreef Annie M.G. Schmidt nog veel meer toneelstukken en televisieseries. Schmidt's werk is doordrenkt met speelse taal, woordgrappen en humor. Ze had een unieke manier om alledaagse situaties op een absurde en fantasierijke manier te beschrijven. Haar verhalen benadrukken vaak het belang van vrijheid en het durven zijn van jezelf, in tegenstelling tot de strikte regels en verwachtingen van de maatschappij. Kinderperspectief: Ze had een scherp oog voor de wereld vanuit het perspectief van een kind, wat haar werk bijzonder aantrekkelijk maakt voor jongere lezers. Doe nooit wat je moeder zegt, dan komt het allemaal terecht.
Annie M.G. Schmidt heeft een blijvende impact gehad op de Nederlandse literatuur en cultuur. Veel van Haar boeken zijn vertaald in vele talen en blijven populair bij zowel kinderen als volwassenen. Haar werk is meerdere malen bewerkt voor theater, film en televisie, en haar verhalen blijven generaties lang resoneren. Ze is de koningin van de Nederlandse kinderliteratuur. In 1991 stopte ze met schrijven, ze was inmiddels vrijwel blind. Een jaar later in 1992 wordt Annie geïnterviewd door Ischa Meijer in dit legendarische interview verteld ze zonder schroom over haar abortus en haar bestaan als 'een met mos bedekte boom' in de jaren dat zij bibliothecaresse was.
Annie M.G. Smidt is op 84 jarige leeftijd op 21 mei 1995 overleden in haar woonplaats Amsterdam, ze ligt begraven op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam
In 2002 verscheen Anna, een biografie door Annejet van der Zijl.
In 2007 Ik krijg zo'n drang van binnen een bibliografie door Willem van Helden
Reactie plaatsen
Reacties