366Art | Coosje van Bruggen

Gepubliceerd op 6 juni 2024 om 06:06

Vandaag 6 juni is de geboortedag van Coosje van Bruggen, beeldend kunstenaar, kunsthistoricus en criticus. De bewerking hierboven en haar portret op de onderstaande naslagwerken/verjaardagskalenders met 366 belangrijke Nederlanders, zijn made by me.

Coosje van Bruggen werd op 6 juni 1942 geboren in Groningen en overleden op 10 januari 2009 in Los Angeles. Van Bruggen staat vooral bekend om haar samenwerking met haar man, de beroemde Amerikaanse popartkunstenaar Claes Oldenburg. Samen creëerden ze grootschalige openbare sculpturen die wereldwijd te vinden zijn.

Van Bruggen studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na haar studie was ze tot 1971 werkzaam als curator bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Van 1971 tot 1976 doceerde Van Bruggen aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. In deze periode kreeg ze een relatie met de Claes Oldenburg, een toonaangevende kunstenaar die ze al in 1970 had leren kennen toen ze werkzaam was als curator. Van Bruggen trouwde in 1977 met Oldenburg en verhuisde met haar kinderen uit een eerder huwelijk naar New York. Vanaf dat moment begon hun samenwerking.

Het stel maakte meer dan veertig werken voor de openbare ruimte, verspreid over de wereld. Ze werden beroemd door alledaagse voorwerpen, zoals een wasknijper, een badmintonshuttle, een tuinschepje of een ijsje, uit te vergroten en in een nieuwe ruimtelijke context te plaatsen, wat resulteerde in vele iconische kunstwerken, waaronder: Clothespin (1976) in het Centre Square Plaza, Philadelphia, Pennsylvania, VS. Een 13,7 meter hoge wasknijper, geplaatst ter herdenking van het tweehonderdjarig bestaan van de Verenigde Staten, Spoonbridge and Cherry (1988) in het Minneapolis Sculpture Garden, een gigantische lepel met een kers, Flying Pins (2000), gelegen nabij het knooppunt van de Kennedylaan en de John F. Kennedylaan in Eindhoven, enorme kegels en een bowlingbal die lijken te exploderen uit de grond, Dropped Cone (2001) in Keulen, Duitsland, een omgekeerd ijsje dat op een gebouw lijkt te zijn gevallen en Spring (2006) in Seoul, Zuid-Korea, een kleurrijke spiraalvormige sculptuur.

Het opvallende werk van Coosje van Bruggen en Claes Oldenburg trok internationaal veel aandacht. Hun beelden stonden centraal in tientallen tentoonstellingen, waarvoor het echtpaar de wereld over reisde. Coosje van Bruggen werd echter ziek, en na een jarenlange strijd overleed ze in 2009 aan de gevolgen van borstkanker. Ze was 66. Coosje van Bruggen werkte door tot het eind: een paar maanden na haar dood werd het laatste gezamenlijke kunstwerk Tumbling Tacks (2009) van Van Bruggen en Oldenburg geplaatst in het Kistefos Museum, Jevnaker, Noorwegen, Deze installatie bestaat uit een serie gigantische punaises die over een grasveld lijken te rollen of te vallen. Het kunstwerk speelt met de schaal en context van alledaagse objecten, een kenmerkende stijl van het duo.

Tumbling Tacks was het laatste grote werk dat Van Bruggen en Oldenburg samen voltooiden voordat Coosje van Bruggen in januari 2009 overleed. Het kunstwerk blijft een blijvende herinnering aan hun gezamenlijke artistieke visie en samenwerking.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.