366Art | Gerrit Rietveld

Gepubliceerd op 24 juni 2024 om 11:34

Vandaag 24 juni is de geboortdag van Gerrit Rietveld, een invloedrijke architect en meubelontwerper, een prominent figuur binnen de De Stijl-beweging. De bewerking hierboven en zijn portret op de onderstaande naslagwerken / verjaardagskalenders met 366 belangrijke Nederlanders, zijn made by me, Frieke. 

Gerrit Thomas Rietveld werd geboren op 24 juni 1888 in Utrecht, Nederland. Rietveld was autodidactisch, hij volgde geen formele opleiding in architectuur of design, maar ontwikkelde zijn vaardigheden en kennis voornamelijk door praktijkervaring en zelfstudie. Rietveld leerde het vak van meubelmaker van zijn vader en werkte in diens werkplaats, waar hij de basisprincipes van houtbewerking en meubelconstructie leerde. Hij werkte ook enige tijd als leerling bij een juwelier, waar hij waarschijnlijk nauwkeurigheid en aandacht voor detail ontwikkelde. Hoewel hij geen formele opleiding volgde, nam Rietveld deel aan avondcursussen in tekenen en architectuur. Zo leerde hij  de basis in de technische en theoretische aspecten van design en bouwkunde.

In 1911 opende Rietveld zijn eigen meubelmakerij, waar hij experimenteerde met nieuwe materialen en constructiemethoden. Hij was voortdurend bezig met het verkennen van nieuwe ideeën en technieken. Zijn autodidactische benadering leidde tot de creatie van zijn beroemde "rood-blauwe stoel", bij de eerste uitvoering in 1918 ongekleurd, gebeitst beukenhout. een werk dat wordt beschouwd als een icoon van het modernisme. In 1919 sloot Rietveld zich aan bij de De Stijl, een kunst- en designbeweging die in 1917 werd opgericht door Theo van Doesburg en onder andere Piet Mondriaan als prominente leden had. De beweging streefde naar een nieuwe, universele taal van abstracte kunst en design, gekenmerkt door het gebruik van rechte lijnen, rechte hoeken, en primaire kleuren (rood, blauw, geel), gecombineerd met zwart, wit, en grijs. Hoewel de Rood-blauwe Rietveldstoel al in 1918 werd ontworpen, kreeg hij pas in 1923 de kenmerkende kleuren die typisch zijn voor De Stijl. Dit weerspiegelt de invloed van de beweging op Rietveld's werk.

Het Rietveld Schröderhuis, voltooid in 1924, is een van Gerrit Rietveld's meest iconische en invloedrijke werken. Het huis bevindt zich in Utrecht, aan de Prins Hendriklaan. Het werd ontworpen in nauwe samenwerking met Truus Schröder-Schräder, een weduwe die op zoek was naar een nieuwe woning en een groot voorstander was van de De Stijl-idealen. Het huis staat bekend om zijn flexibele en open indeling. Net als bij de Rood-blauwe stoel, maakt het huis gebruik van primaire kleuren (rood, blauw, geel), gecombineerd met zwart, wit, en grijs. Dit kleurenschema is kenmerkend voor de De Stijl-beweging. Het ontwerp is gebaseerd op eenvoudige geometrische vormen en rechte lijnen, wat een gevoel van orde en harmonie creëert. De schuif- en klapwanden op de bovenverdieping maken het mogelijk om de ruimte aan te passen en open te houden, een baanbrekend concept in die tijd. Veel van het meubilair in het huis werd ook door Rietveld ontworpen en is volledig geïntegreerd in het ontwerp van het huis. Dit omvat ingebouwde kasten en multifunctionele meubelstukken.

In 2000 werd het Rietveld Schröderhuis toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege zijn uitzonderlijke waarde als een architectonisch meesterwerk van de 20e eeuw. Het huis is nu een museum en staat open voor het publiek. Bezoekers kunnen de innovatieve ontwerpen en de visionaire benadering van Rietveld ervaren.

Rietveld was ook betrokken bij sociale woningbouw en stadsplanning, hoewel misschien minder bekend dan zijn iconische meubelontwerpen en gebouwen, weerspiegelt zijn toewijding aan het verbeteren van de leefomgeving van mensen door middel van innovatie, eenvoud en functionaliteit.

Gerrit Rietveld's autodidactische benadering stelde hem in staat om buiten de traditionele kaders te denken en te werken, wat resulteerde in baanbrekende ontwerpen die een blijvende invloed hebben gehad op de wereld van architectuur en design. Gerrit Rietveld overleed op 25 juni 1964. Hij stierf in zijn geboortestad Utrecht, een dag na zijn 76e verjaardag. 

De Gerrit Rietveld Academie is een gerenommeerde kunst- en designacademie in Amsterdam, in 1967 vernoemd naar Rietveld ter ere van zijn bijdragen aan de moderne kunst en design. Hoewel hij geen directe rol had in het onderwijzen aan deze academie, heeft zijn invloed als pionier van modern design en architectuur een blijvende impact gehad op de filosofie en benadering van het kunstonderwijs aan de academie. Rietveld's ideeën en werken worden echter nog steeds bestudeerd en bewonderd aan de academie. Zijn innovatieve ontwerpen en zijn benadering van functionaliteit en esthetiek inspireren nog steeds de studenten en docenten aan deze prestigieuze kunst- en designopleiding. De naamgeving van de academie is een eerbetoon aan zijn nalatenschap en zijn bijdragen aan de kunst- en designwereld.

Reactie plaatsen

Reacties

Jeannette Ralph
6 maanden geleden

Mijn man was een archief en was een fan van rietveld. Hij heeft zelfs de rietvelden stoel gemaakt.

Jeannette Ralph
6 maanden geleden

Mijn man was een architect en rietveld was zijn favoriete architect. Mijn man heeft ook de blauwe en rode rietveld stoel gemaakt en een voor onze dochter. Mooie stoel maar alleen om te kijken en niet lekker om in te zitten