366Art | Henk Hofland

Gepubliceerd op 20 juli 2024 om 12:07
Verjaardagskalender met 366 Nederlanders

Vandaag is de geboortedag van Henk Hofland, een invloedrijke journalist, schrijver en columnist. De bewerking hierboven en zijn portret op de onderstaande naslagwerken / verjaardagskalenders met 366 belangrijke Nederlanders, zijn made by me, Frieke.

Hendrik Johannes Adrianus (Henk) Hofland werd geboren op 20 juli 1927 in Rotterdam en overleed op 21 juni 2016 in Amsterdam. Hofland. Hij werd in 1999 door zijn collega's uitgeroepen tot dé Nederlandse journalist van de twintigste eeuw. Hij schreef onder de naam H.J.A. Hofland, evenals onder de pseudoniemen S. (Samuel) Montag, K. van Hippel, H.W.S. Wuster en (eenmalig) Gronk.

In 1946 begon hij een studie aan het Nederlands Opleidingsinstituut voor het Buitenland (Nijenrode) en voltooide deze twee jaar later. Tijdens zijn militaire dienstplicht werd hij huzaar eerste klas en solliciteerde hij naar de functie van filmoperateur om niet uitgezonden te worden naar de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Uiteindelijk ging hij toch naar Nederlands-Indië en maakte daar het einde van de Nederlandse hegemonie mee. In 1950 verhuisde Hofland naar Amsterdam en begon een studie politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, die hij voortijdig beëindigde.

Op 1 mei 1953 begon hij zijn journalistieke carrière bij de buitenlandredactie van het Algemeen Handelsblad. In 1956 deed hij verslag van de Russische inval in Hongarije, wat hem zijn leven lang anti-communistisch maakte. Hij werd uiteindelijk hoofdredacteur. In 1970 fuseerde het Algemeen Handelsblad met de Nieuwe Rotterdamsche Courant, wat leidde tot de oprichting van NRC Handelsblad. Hofland speelde een belangrijke rol in deze overgang en bleef een invloedrijke stem binnen de nieuwe krant. Na de fusie werkte Hofland als columnist en essayist voor NRC Handelsblad. Zijn columns en essays waren bekend om hun scherpe analyses en kritische kijk op de samenleving. Naast zijn werk bij de krant schreef Hofland ook voor De Groene Amsterdammer.

Naast zijn journalistieke werk publiceerde Henk Hofland ook verschillende boeken Een van zijn bekendste werken zijn:  
Tegels lichten, of ware verhalen over de autoriteiten in het land van de voldongen feiten (1972): Dit boek is een kritische beschouwing van de Nederlandse samenleving en de rol van autoriteiten. Het werd een klassieker in de Nederlandse journalistiek en Tegels lichten (heruitgave, 2011): Dit is een heruitgave aangevuld met nieuwe inzichten en reflecties op de Nederlandse samenleving van toen en nu.

Henk Hofland ontving verschillende prijzen en erkenningen voor zijn werk, waaronder de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre in 1996. Zijn scherpe en kritische stijl maakte hem geliefd bij veel lezers. Als journalist was Hofland bekend om zijn diepgaande analyses en zijn vermogen om complexe onderwerpen op een toegankelijke manier te behandelen. Hij schreef over politiek, maatschappij, literatuur kunst en cultuur, en zijn werk werd gekenmerkt door een kritische en onafhankelijke geest.

Met zijn overlijden in 2016 verloor Nederland een invloedrijke stem in de journalistiek.

In 1990 was Hofland Zomergast met Peter van Ingen.

Reactie plaatsen

Reacties

RvT
6 maanden geleden

En Peter van Ingen is in 2024 weer presentator van Zomergasten omdat Adriaan van Dis even K.O. is