366Art | Guus Kuijer

Gepubliceerd op 1 augustus 2024 om 14:13

Vandaag 1 augustus is de geboortedag van Guus Kuijer, een van Nederlands meest gevierde schrijvers. De bewerking hierboven en zijn portret op het onderstaande naslagwerk/verjaardagskalender met 366 belangrijke Nederlanders, zijn made by me.

Guus Kuijer werd op 1 augustus 1942 geboren in Amsterdam in een streng gelovig gezin Nadat hij een paar keer was blijven zitten, werd hij naar een internaat in Zutphen gestuurd. Hierna ging Kuijer studeren aan de lerarenopleiding en werkte vervolgens een aantal jaren als leraar in het basisonderwijs in Didam. Zijn ervaringen in het onderwijs, als leerling en later als leraar,  inspireerden hem om te gaan schrijven. Vanaf 1973 richtte Kuijer zich helemaal op het schrijven van boeken. In eerste instantie schreef hij boeken voor volwassenen. Hij debuteerde in 1971 met Rose, met vrome wimpers.

In 1975 verscheen zijn eerste kinderboek uit de serie Madelief: Met de poppen gooien. Het boek werd meteen een succes en leverde hem zijn eerste Gouden Griffel op. In totaal heeft Guus Kuijer vijf Madelief-boeken geschreven, die allemaal even enthousiast werden ontvangen. Ook het vierde deel, Krassen in het tafelblad, werd weer bekroond met de Gouden Griffel, voor de vertaling Erzähl mir von Oma werd de Deutsche Jugendliteraturpreis toegekend.

In Het geminachte kind (1980), krijgt de lezer een inkijkje in de innerlijke wereld van een kind dat die zich ongewenst en onbemind voelt. Guus Kuijer staat bekend om zijn vermogen om zware en complexe thema's op een toegankelijke en gevoelige manier te benaderen, en Het geminachte kind is daar een uitstekend voorbeeld van.

In 2001 schreef Guus Kuijer het Kinderboekenweekgeschenk Ik ben Polleke hoor!, het laatste deel uit de serie Polleke waar hij in 2003 de Woutertje Pieterse Prijs voor kreeg.

Meer bekende werken van Kuijer zijn:
Hoe Mieke Mom haar maffe moeder vindt (1975): De ouders van Mieke zijn dood. De volwassenen in haar omgeving vinden haar een moeilijk opvoedbaar meisje. Na vele andere akelige en voor haar onbegrijpelijke ervaringen met grote mensen wordt Mieke veroordeeld tot het gekkenhuis. Daar vindt ze een andere moeder die wel aardig is.
Eend voor eend (1978): Jaap is een woerd, een mannetjeseend. Hij is verliefd op Gerdien. Maar Gerdien vindt Jaap maar een saaie tamme eend, zij droomt van verre tochten en avontuurlijke stoere woerden. Toch wordt het wat tussen die twee en ze krijgen zelfs dertien jonge eendjes.
Het boek van alle dingen (2004): De vader van de 9-jarige Thomas is erg gelovig en straft in naam van God zijn zoon en vrouw hardhandig. Thomas heeft zijn eigen manier van geloven en houdt hele gesprekken met Jezus

Guus Kuijer staat bekend om zijn vermogen om op een gevoelige en inzichtelijke manier over zware en complexe thema's te schrijven, zoals religie, familieproblemen, dood en het opgroeien. Zijn boeken zijn vaak geschreven vanuit het perspectief van kinderen. Zijn werk wordt geroemd om zijn literaire kwaliteit en zijn vermogen om belangrijke maatschappelijke en persoonlijke kwesties op een toegankelijke en begrijpelijke manier voor kinderen te behandelen. Veel van zijn boeken zijn vertaald in meerdere talen en blijven populair bij zowel jonge als volwassen lezers.

Guus Kuijer's laatste grote werk is De Bijbel voor ongelovigen een fascinerend boek voor gelovigen en ongelovigen! Kuijer vertelt opnieuw de verhalen uit de Bijbel op een toegankelijke manier voor een breed volwassen publiek. Zijn weergave is vaak humoristisch en altijd verrassend. Hij legt de nadruk op de menselijke aspecten van de verhalen en de morele en filosofische vragen die ze oproepen.

Samengevat heeft Guus Kuijer een omvangrijk en gevarieerd oeuvre opgebouwd dat vele generaties lezers heeft aangesproken en geïnspireerd. Zijn werk blijft relevant en wordt nog steeds gewaardeerd om zijn diepgang, empathie en humor.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.