Vandaag 10 augustus is de geboortedatum van Kees van Kooten, cabaretier en schrijver. De bewerking hierboven en zijn portret op de onderstaande verjaardagskalender / naslagwerk met 366 belangrijke Nederlanders, zijn made by me, Frieke.
Cornelis Reinier (Kees) van Kooten werd op 10 augustus 1941 geboren in Den Haag.
Op de middelbare school, het Haagsch Dalton Lyceum, ontmoette hij Wim de Bie. Samen begonnen ze met cabaretvoorstellingen onder de naam Cebrah. Na de middelbare school bleven de twee samenwerken, eerst als de Klisjeemannetjes voor het radio-programma Uitlaat en later voor verschillende televisieprogramma’s waaronder Hadimassa een populair satirisch Nederlands televisieprogramma dat van 1967 tot 1972 door de VARA werd uitgezonden. In 1972 richtte Kees van Kooten en Wim de Bie het Simplisties Verbond op. Hierin parodieerden ze op humoristische wijze de Nederlandse maatschappij en politiek. Voor het Simplisties Verbond werden zij meerdere malen bekroond met de Nipkow-schijf.
Vanaf 1985 kwam het populaire Keek op de Week elke zondagavond op tv. Het programma werd tot 1993 uitgezonden door de VPRO. Op Het officiële Koot&Bie-kanaal zijn alle iconische sketches, typetjes, en satire van het duo terug te vinden. Hun satirische kijk op de Nederlandse samenleving werd enorm populair en heeft een blijvende impact gehad op de Nederlandse cultuur.
Naast zijn werk als cabaretier en televisiepersoonlijkheid, is Kees van Kooten ook een succesvolle schrijver. Hij heeft een aanzienlijk aantal boeken geschreven, variërend van columns en korte verhalen tot romans en essays. Zijn schrijfstijl wordt gekenmerkt door humor, taalspelletjes, en scherpe observaties van het dagelijkse leven. In 1968 debuteerde Kees van Kooten met Treitertrends, dit zijn gebundelde columns van de gelijknamige rubriek in de Haagse Post waarin hij wekelijk schreef.
Andere veelgelezen boeken die hij geschreven heeft zijn ondermeer: Koot droomt zich af (1977), Koot graaft zich autobio (1979) Veertig (1982). Van Kooten heeft ook geschreven voor Humo, het bekende Vlaamse weekblad, bekend om zijn scherpe satire, humor, en kritische artikelen, wat goed paste bij Van Kootens schrijfstijl. Hij publiceerde in Humo verschillende columns en verhalen die later gebundeld werden in zijn boeken, waaronder Verplaatsingen en Tijdelijk nieuw.
In 1998 stopt van Kooten met alle televisie-optredens. Vanaf die tijd wijdt hij zich fulltime aan zijn schrijverscarrière en in 1999 verscheen zijn eerste kinderboek, Het Schaampaard. en zijn boek, Levensnevel (1999), waarvoor hij de Haagse Littéraire De Witte prijs ontving. In 2000 verscheen een ontroerend portret van zijn overleden moeder, Annie.
In 2002 gaat zijn eerste toneelstuk Wina Zingt in premiere. Zijn boek, Leve het welwezen speelt zich af na een zware hartaanval, in het ziekenhuis waarvan Kooten het met zijn medepatiënten over humor en cartoons heeft.
Bovenstaande boeken is maar een klein gedeelte van het vele werk van Van Kooten.
Zijn meest recente boek is De tachtigjarige vrede (2021), een hilarisch zelfportret.
Reactie plaatsen
Reacties
Hallo, ik had vroeger, rond 1970 een vriendje, Philip van Thiel, hij woonde destijds, op kamers ad Bentveldse weg te Aerdenhout. We zaten op het Lorentz Lyceum te Haarlem. Familie? Sorry, nieuwsgierig.
Jaaaa, onvergetelijk, begonnen met de klisjeemannetjes