Vandaag is de geboortedag van Luciano Pavarotti (1935–2007) een van de grootste operazangers van de 20e eeuw. Zijn stem en charismatische persoonlijkheid maakten hem tot een icoon, zowel binnen de wereld van de klassieke muziek als daarbuiten. De bewerking hierboven en zijn portret op de muzikale verjaardagskalender/naslagwerk hieronder, zijn made by me, Frieke.
Luciano Pavarotti werd geboren op 12 oktober 1935 in Modena, een stad in Noord-Italië. Hij was de enige zoon van bakker Fernando Pavarotti en Adele Venturi, arbeidster in de plaatselijke tabaksfabriek. Als kind hield hij meer van voetbal dan van muziek. Hij speelde als keeper en had talent . Zingen deed hij voor het eerst in een plaatselijk kerkkoor, samen met zijn vader, die gek was op opera en zelf geen onverdienstelijke amateurtenor was. Toen dit Rossini Mannenkoor in 1955 de eerste prijs won in een International Singing Competition, besloot de jonge Luciano zich volledig aan de muziek te wijden.
Zijn professionele debuut maakte hij in 1961 als Rodolfo in La Bohème van Puccini, in Reggio Emilia. Dit optreden trok de aandacht van belangrijke muziekhuizen en dirigenten. In 1963 verving hij op korte termijn de beroemde tenor Giuseppe Di Stefano in een uitvoering van La Bohème in de opera van Londen, wat zijn internationale carrière lanceerde. Pavarotti kreeg de bijnaam, The King of the High C's vanwege zijn vermogen om moeiteloos hoge C’s (een moeilijke noot voor tenoren) te zingen, met name in opera’s zoals La Fille du Régiment van Donizetti, waar hij in één aria negen hoge C’s moest zingen.
Een belangrijk moment in zijn carrière was het concert van The Three Tenors in 1990, met Plácido Domingo en José Carreras. Dit concert werd wereldwijd bekeken en leidde tot een enorme populariteitsboost van opera en klassieke muziek. Pavarotti was bekend om zijn inspanningen om opera toegankelijker te maken. Hij trad op tijdens evenementen zoals het Wereldkampioenschap voetbal en werkte samen met popartiesten als U2, Sting en Elton John.
Pavarotti trouwde in 1961 met Adua Veroni, met wie hij drie dochters kreeg. In 2003 trouwde hij met zijn tweede vrouw, Nicoletta Mantovani, met wie hij een dochter kreeg. Naast zijn muzikale successen zette Pavarotti zich ook in voor goede doelen. Hij organiseerde het jaarlijkse Pavarotti & Friends-concert in Modena, waarbij hij samen met pop- en rockartiesten geld inzamelde voor humanitaire doelen, waaronder kinderrechten en vluchtelingenhulp.
Aan het einde van zijn leven kampte Pavarotti met gezondheidsproblemen. In 2006 werd bij hem alvleesklierkanker vastgesteld. Hij onderging operaties, maar zijn gezondheid bleef achteruitgaan. Zijn laatste publieke optreden vond plaats in 2006 tijdens de Olympische Winterspelen in Turijn, waar hij nog één keer een triomfantelijke uitvoering gaf van Nessun Dorma.
Luciano Pavarotti overleed op 6 september 2007 in zijn geboortestad Modena, op 71-jarige leeftijd. Zijn dood werd wereldwijd betreurd. Hij was een van de grootste stemmen ooit, een icoon die de grenzen tussen klassieke en populaire muziek wist te doorbreken met zijn passie, vakmanschap en charisma. Hij maakte opera toegankelijker en geliefd.
Reactie plaatsen
Reacties