366Art | Joseph Luns

Gepubliceerd op 28 augustus 2024 om 04:59

Vandaag 28 augustus is de geboortedag van Joseph Luns, een markante Nederlandse diplomaat, politicus, minister van Buitenlandse Zaken en secretaris-generaal van de NAVO. De bewerking hierboven en zijn portret op de onderstaande verjaardagskalender/naslagwerk met 366 inspirerende Nederlanders, zijn made by me. 

Mr. J.M.A.H. (Joseph) Luns werd geboren op 28 augustus 1911 in Rotterdam als tweede zoon van kunstenaar Huib Luns en Franse Harriët Louvrier. Het gezin met toen vijf kinderen vertrok in 1918 naar Vught, zijn vader werd aangesteld als directeur van de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch. In 1922 verhuisde ze met zes kinderen naar Amsterdam waar zijn vader directeur werd van de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers. Joseph ging daar eerst Sint Ignatiusgymnasium en daarna naar het katholieke internaar Instituut Saint-Louis in Brussel. Daar blonk hij uit in Franse literatuur en aardrijkskunde. Na zijn militaire dienst ging hij rechten studeren aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en promoveerde later aan de Universiteit Leiden.

Na zijn studie trad Luns in dienst bij het ministerie van Buitenlandse Zaken als diplomaat. Hij werd Attaché in Bern, Lissabon en Londen en trouwde hij in 1937 met Baroness Cornelia van Heemstra, lid van een vooraanstaande Nederlandse adellijke familie. Het echtpaar kreeg een dochter, Corrie (1943) en een zoon, Huib (1946). Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Luns betrokken bij het verzet tegen de Duitse bezetting van Nederland. Hij werkte samen met de Nederlandse regering in ballingschap en nam deel aan activiteiten om informatie te verzamelen en sabotageacties uit te voeren. Na de oorlog bleef hij actief in de diplomatieke dienst en speelde hij een belangrijke rol in de wederopbouw van Nederland.

Luns was lid van de Katholieke Volkspartij (CDA). Van 1952 tot 1971 was hij minister van Buitenlandse Zaken wat hem tot een van de langstzittende ministers in de Nederlandse geschiedenis maakt. Een van de meest prominente periodes in Luns' carrière was zijn functie als secretaris-generaal van de NAVO van 1971 tot 1984. Als secretaris-generaal speelde hij een belangrijke rol in het leiden van de alliantie tijdens de Koude Oorlog, een periode van geopolitieke spanning tussen het Westen en de Sovjet-Unie. Luns was een voorstander van Europese integratie en speelde een rol in de ontwikkeling van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) en de Europese Economische Gemeenschap (EEG), voorlopers van de Europese Unie. Na zijn dienst bij de NAVO keerde Luns terug naar Nederland. Was hij van 1986 tot 1996 lid van de Raad van State, een adviesorgaan van de Nederlandse regering.

Luns stond bekend om zijn droog gevoel voor humor, sarcasme en soms wat excentrieke gedrag. Hij had een scherpzinnige geest en was een meester in het maken van geestige en soms bijtende opmerkingen. Net als zijn vader had Luns een grote interesse in kunst. Hij schilderde zelf ook, hoewel hij dit vooral als een hobby beschouwde. Zijn liefde voor kunst en cultuur was een belangrijk onderdeel van zijn persoonlijke leven. Luns sprak meerdere talen vloeiend, waaronder Frans, Duits en Engels, wat niet alleen nuttig was in zijn diplomatieke carrière, maar ook een aspect van zijn brede intellectuele interesses weerspiegelde. Hij was een praktiserend katholiek, en zijn geloof speelde een rol in zijn morele en ethische opvattingen. Hoewel hij afkomstig was uit een adellijke en kunstzinnige achtergrond, stond Luns bekend om zijn pragmatische aanpak, zowel in zijn werk als in zijn privéleven. Hij leidde geen overdreven luxueus leven. Hij was een publieke figuur, maar zijn persoonlijke aangelegenheden hield hij strikt privé, wat in lijn was met zijn karakter van discrete diplomaat.

Joseph Luns overleed op 17 juli 2002 op 90-jarige leeftijd in Brussel. Hij wordt herinnerd als een van de meest vooraanstaande Nederlandse diplomaten van de 20e eeuw, die Nederland door enkele van de meest uitdagende periodes in de moderne geschiedenis leidde. Zijn invloed reikte veel verder dan de landsgrenzen, vooral via zijn werk binnen de NAVO en zijn bijdrage aan de stabiliteit en veiligheid in Europa tijdens de Koude Oorlog.

Joseph Luns, on-Nederlandse diplomaat

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.