366Art | Cornelis Lely

Gepubliceerd op 23 september 2024 om 05:39

Vandaag is de geboortedag van Cornelis Lely, ingenieur, politicus en waterbouwkundige. Een van de belangrijkste figuren in de Nederlandse geschiedenis op het gebied van watermanagement. De afbeelding hierboven en zijn portret op de onderstaande verjaardagskalender/naslagwerk met 366 inspirerende Nederlanders, zijn made by me.

Cornelis Lely werd geboren op 23 september 1854 aan de Leidse gracht in Amsterdam. Lely is vooral bekend vanwege zijn cruciale rol in het ontwerpen en realiseren van de Zuiderzeewerken, waar de afsluiting en gedeeltelijke inpoldering van de Zuiderzee, centraal stonden. Na zijn studie civiele techniek aan de Polytechnische School in Delft (nu de Technische Universiteit Delft) en studeerde af in 1875. Lely begon zijn carrière bij de Rijkswaterstaat, waar hij zijn expertise in waterbouwkunde ontwikkelde.

Vanaf de late 19e eeuw werden plannen gemaakt om de Zuiderzee af te sluiten vanwege de risico's van overstromingen en de wens om landbouwgrond te winnen. In 1891 presenteerde Lely zijn beroemd geworden Plan-Lely, waarin hij voorstelde de Zuiderzee af te sluiten met een dijk en de omliggende gebieden droog te leggen. Zijn plan omvatte de bouw van de Afsluitdijk en de creatie van polders om nieuw land te winnen. Het plan was ambitieus en stuitte aanvankelijk op veel weerstand, zowel vanwege technische uitdagingen als financiële bezwaren.

Cornelis Lely trouwde op 22 oktober 1886 met Marie Elisabeth Lely-Klaasesz. Samen kregen ze drie kinderen, twee zonen en een dochter: Cornelis Lely (naar zijn vader genoemd), Jan Lely en Elisabeth Lely. Hoewel er niet heel veel publieke informatie bekend is over het privéleven van Lely, bracht hij ondanks zijn drukke carrière als ingenieur en politicus ook veel tijd doorbracht met zijn gezin.

Naast zijn werk als ingenieur en waterbouwkundige, was Lely ook actief in de Nederlandse politiek. Hij was meerdere keren minister van Waterstaat, Handel en Nijverheid (1885-1891, 1897-1901 en 1913-1918). Tijdens zijn ambtstermijnen lobbyde hij voor de uitvoering van de Zuiderzeewerken. Uiteindelijk, mede door overstromingen zoals de ramp van 1916, kreeg zijn plan meer steun. In 1918 werd de Zuiderzeewet aangenomen, die de juridische basis legde voor de uitvoering van het plan. Dit was een groot succes voor Lely, hoewel hij de volledige voltooiing van het project niet meer meemaakte.

De aanleg van de Afsluitdijk begon in 1927, twee jaar voor zijn dood in 1929 en werd voltooid in 1932, waarna de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer. Dit was het begin van een langdurig proces van inpoldering, dat Nederland voorzag van nieuwe landbouwgrond en beter beschermde tegen overstromingen.

Naast zijn werk aan de Zuiderzee was Lely ook betrokken bij andere grote infrastructuurprojecten. Zijn interesse in modernisering en ontwikkeling van het land was duidelijk zichtbaar in zijn politieke beslissingen. Lelystad, de hoofdstad van de polder Flevoland, is naar hem vernoemd, als erkenning voor zijn bijdrage aan de drooglegging van de Zuiderzee. Bij de afsluitdijk staat een standbeeld van Cornelis Lely, als eerbetoon aan zijn grote prestaties op het gebied van watermanagement.

Lely overleed op 22 januari 1929 in Den Haag, vlak voor de voltooiing van zijn grootste werk, de Afsluitdijk. Zijn ideeën en visie hebben echter een blijvende invloed gehad op de infrastructuur en watermanagement van Nederland. De Zuiderzeewerken, inclusief de latere inpolderingen zoals de Flevopolders, worden beschouwd als een meesterwerk van Nederlandse waterbouwkunde en hebben Lely een bijna legendarische status bezorgd.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.