366Art | Bibian Mentel

Gepubliceerd op 27 september 2024 om 11:29

Vandaag is de geboortedag van Bibian Mentel, snowboardster en paralympisch kampioene. Haar levensverhaal is een bron van inspiratie door haar veerkracht, positiviteit en doorzettingsvermogen, ondanks de vele tegenslagen waarmee ze te maken kreeg. De bewerking hierboven en haar portret op de onderstaande verjaardagskalender / naslagwerk met 366 belangrijke Nederlanders, zijn made by me.

Bibian Mentel werd geboren op 27 september 1972 in Utrecht, Nederland. Ze begon met snowboarden in haar tienerjaren en werd al snel een talentvolle atleet in de sport. Ze nam deel aan nationale en internationale wedstrijden en had aanvankelijk de ambitie om zich te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen voor niet-gehandicapte atleten.

In 1999 kreeg Mentel voor het eerst de diagnose botkanker. Na enkele operaties bleek dat ze haar rechteronderbeen moest laten amputeren om verdere verspreiding van de kanker te voorkomen. Dit gebeurde in 2001, slechts een paar maanden nadat ze Nederlands kampioen snowboardcross was geworden. Ondanks de amputatie gaf Bibian niet op. Binnen enkele maanden stond ze weer op haar snowboard, met een prothese. Haar wilskracht en doorzettingsvermogen waren ongeëvenaard, en ze zette zich in om haar sportcarrière voort te zetten.

Bibian maakte haar Paralympisch debuut op de Paralympische Winterspelen van 2014 in Sochi, Rusland, waar snowboarden voor het eerst op het programma stond. Ze won meteen een gouden medaille in de snowboardcross, waarmee ze geschiedenis schreef. Bij de Paralympische Winterspelen van 2018 in PyeongChang, Zuid-Korea, won Mentel nog eens twee gouden medailles, zowel in de snowboardcross als op de banked slalom. Naast haar Paralympische successen won ze meerdere wereldtitels en nationale kampioenschappen als paralympische snowboarder. Ze was een pionier in het paralympische snowboarden en droeg bij aan de groei van de sport.

In 2012 richtte Bibian de Mentelity Foundation, op, een stichting met als doel om kinderen en volwassenen met een lichamelijke beperking aan te moedigen om te blijven sporten. Ze wilde mensen laten zien dat fysieke beperkingen hen niet hoefden tegen te houden om actief en gelukkig te zijn. Wat Bibian vooral kenmerkte was haar ongelooflijke positiviteit. Ondanks dat ze meerdere keren te maken kreeg met terugkerende kanker (ze werd in totaal 15 keer behandeld voor kanker), bleef ze vechten en hield ze een optimistische kijk op het leven. Ze benadrukte vaak het belang van leven in het moment en genieten van de dingen die je hebt, in plaats van stil te staan bij wat je verloren hebt.

Bibian was getrouwd met Edwin Spee. Hij was haar steun en toeverlaat gedurende haar lange strijd tegen kanker en haar succesvolle carrière als paralympisch snowboardster. Na Bibian's overlijden heeft Edwin verdergewerkt aan het voortzetten van haar nalatenschap, onder andere via de Mentelity Foundation en door te spreken over hun gezamenlijke levensreis. Bibian en Edwin hadden samen een dochter, Laila, die een zeer belangrijke rol speelde in Bibian’s leven. Ze beschreef haar rol als moeder als een van de belangrijkste en meest vervullende aspecten van haar leven. Laila was een belangrijke drijfveer voor Bibian om te blijven vechten en positief te blijven, zelfs in de moeilijkste tijden. Bibian liet vaak weten dat ze haar dochter wilde laten zien dat je met een positieve instelling en vechtlust veel kunt overwinnen.

Bibian schreef een boek, getiteld Leef, waarin ze haar levensverhaal verteld. Ook verschenen er meerdere documentaires over haar leven. In maart 2021 maakte Bibian bekend dat de kanker voor de zoveelste keer was teruggekomen, maar dit keer was de situatie onomkeerbaar. Bibian Mentel overleed op 29 maart 2021 op 48-jarige leeftijd.

Vanwege corona was de uitvaart in besloten kring, maar haar familie had een speciale afscheidsroute uitgestippeld van Loosdrecht naar Laren, waar honderden mensen langs de kant van de weg stonden om eer te betonen. Bibian blijft een ongelooflijke bron van inspiratie en hoop voor velen, niet alleen in de sportwereld, maar ook voor mensen die worstelden met ziekte en tegenslagen in het algemeen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.