366Art | Wilhelmina Drucker

Gepubliceerd op 30 september 2024 om 06:07

Vandaag is de geboortedag van Wilhelmina Drucker een van de belangrijkste figuren in de eerste feministische golf in Nederland en heeft zich gedurende haar leven sterk gemaakt voor de emancipatie van vrouwen. De bewerking hierboven en haar portret op onderstaande verjaardagskalender/naslagwerk met 366 belangrijke Nederlanders, zijn made by me, Frieke.

Wilhelmina Drucker, werd geboren als Wilhelmina Elisabeth Lensing op 30 september 1847 in Amsterdam de jongste van de twee buitenechtelijke dochters van Louis Drucker, een welgestelde bankier, en Constantia Christina Lensing, een naaister. Hoewel haar vader weigerde met haar moeder te trouwen of de twee meisjes als zijn wettige kinderen te erkennen, Ze groeide op in vrij armoedige omstandigheden, hun vader droeg in beperkte mate bij aan het levensonderhoud van de meisjes. Na zijn dood vochten zij en haar zus met hun halbroer om een deel van hun vaders erfenis waar ze als 'onwettige' kinderen bijna van waren uitgesloten. Uiteindelijk slaagden ze hierin in 1888. Dit was een belangrijk moment in Wilhelmina’s leven, omdat dit haar financieel onafhankelijk maakte. Wilhelmina nam later de achternaam van haar vader, Drucker, aan.

Vanaf het einde van de jaren 1880 begon Drucker zich actief in te zetten voor sociale hervormingen en vrouwenrechten. Ze was sterk beïnvloed door het socialisme, maar richtte zich vooral op de rechten van vrouwen. In 1889 richtte zij samen met andere feministen de Vrije Vrouwen Vereeniging  op, een van de eerste vrouwenorganisaties in Nederland. De vereniging streed voor volledige gelijkheid van vrouwen en mannen op juridisch, politiek en economisch gebied. Een belangrijk thema voor de VVV was het vrouwenkiesrecht. Hoewel het vrouwenkiesrecht pas in 1919 werd ingevoerd, heeft Drucker door haar onophoudelijke strijd en publieke optreden bijgedragen aan de bewustwording over dit onderwerp.

.Wilhelmina Drucker begon haar publicistische carrière in 1885 met de sleutelroman George David, die ze samen met haar zus Louise schreef onder het pseudoniem G. en E. Prezcier. Ze vervolgde haar carrière met het schrijven van recensies, artikelen en het oprichten van feministische tijdschriften. In 1893 startte ze het blad Evolutie, dat ze meer dan 30 jaar leidde en waar ze haar politieke en feministische ideeën ontwikkelde. Daarnaast schreef ze tal van pamfletten en lezingen, vaak over de Vrije Vrouwen Vereeniging en feministische pioniers. Evolutie werd een belangrijk podium voor de vrouwenbeweging in Nederland.

Drucker had ook oog voor bredere sociale hervormingen en was een voorstander van betere arbeidsomstandigheden, sociale zekerheid en onderwijs voor alle burgers, ongeacht hun geslacht. Ze stond bekend om haar strijdbare, compromisloze karakter. 
Ze schuwde geen confrontaties en gebruikte scherpe polemiek om haar standpunten duidelijk te maken. Hoewel ze niet de eerste was die zich inzette voor vrouwenemancipatie in Nederland, was ze een van de invloedrijkste en meest consequente voorvechters van de zaak. Haar werk legde de basis voor latere generaties feministen. Drucker bleef tot op hoge leeftijd actief in de vrouwenbeweging. Ze was echter minder prominent in de latere jaren van haar leven, hoewel ze de ontwikkelingen in de feministische beweging nauwlettend volgde.

Wilhelmina Drucker overleed op 5 december 1925 in Amsterdam. Ze was  van de belangrijkste pioniers van de Nederlandse vrouwenbeweging, die onvermoeibaar streed voor gelijkheid en rechtvaardigheid voor vrouwen en mannen. Haar activisme heeft diepe sporen nagelaten in onze geschiedenis van feminisme en sociale hervormingen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.