Vandaag is de geboortedag van Gunnar Daan architect en beeldend kunstenaar. De beeldbewerking hierboven en zijn portret op het onderstaand naslagwerk / verjaardagskalender met 366 belangrijke Nederlanders, zijn made by me, Frieke.
Daan werd op 15 maart 1939 geboren in het Limburgse Plasmolen in een intellectueel milieu. Na het gymnasium studeerde hij van 1959 tot 1965 aan de TU in Delft. Na zijn studie werkt enkele jaren voor constructeur Civielco in Leiden en architectenbureau K.L. Sijmons. In 1971 start hij zijn eigen architectenbureau in het Friese Oosternijkerk. Het architectenbureau verhuist in 2004 naar Burdaard en wijzigt de bureaunaam in Gunnar Daan Doeke van Wieren Architecten / GD Architecten. Tot 2005 blijft eigenaar-directeur Daan bij het architectenbureau werken. Daan doceerde ook aan de HTS in Leeuwarden en aan de Academie van de Bouwkunst in Groningen. In 1990 wordt hij hoogleraar aan de TU Delft. Ook was hij lid van welstand in Groningen.
In een lijst van door hem uitgevoerde werken zien we een restauratie van een steenoven-woonhuis in 1972 als eerste werk staan in Nieuwerkerk aan de IJssel. Andere ontwerpen op zijn naam zijn o.a.: Crystalic in Leeuwarden, het Carillon in Drachten, gemeentehuizen in Dokkum en Zuidhorn, de uitbreiding van het Fries Museum en het Aquaverium bij Grou. Hij tekende vooral woonhuizen. Hij maakte ontwerpen passend in de omgeving, zodat er oog kwam voor die omgeving die opwaardering verdiende. In 1995 maakte Daan prachtige schetsen voor een opwaardering van de kern van Oosternijkerk die bijna iedereen was enthousiast maakte. Het plan vroeg om doorzettingsvermogen en volharding om het juiste karakteristieke materiaal te krijgen en de benodigde gelden,
Gunnar was eigenzinnig en daardoor vernieuwend. “Hij hechtte meer aan waardering van zijn collega’s dan aan die van het publiek. Hij was een man van weinig woorden, maar met een bedachtzame, zelfverzekerde doortastendheid; een karaktereigenschap die een grote verscheidenheid aan werk opleverde.
In 1991 was Daan een van de kandidaten voor een nieuwbouwproject aan de Waagstraat in Groningen. Hoewel zijn ontwerp door een vakjury werd verkozen, kozen de Groningers massal voor ontwerp van de Italiaan Adolfo Natalini. Daan was not amused en noemde het ontwerp van Natalini "Anton-Piekarchitectuur". Vanwege de afwijzing van zijn ontwerp stapte hij op als voorzitter van de Groningse welstandscommissie.
Het complete overzicht van bijzondere architect: http://www.gunnardaan.nl/
Hij overleed op in zijn woonplaats Oosternijkerk op 30 oktober 2016 op 77-jarige leeftijd.
Reactie plaatsen
Reacties