366Art | Arthur Docters van Leeuwen

Gepubliceerd op 8 mei 2024 om 13:21
0508 1945 - 2020 Arthur Docters van Leeuwen verjaardagskalender met 366 bekende nederlanders

Vandaag is geboortedag van Arthur Docters van Leeuwen een markant jurist, voormalig topambtenaar, visionair  en hoofd van de BVD. De bewerking hierboven en zijn portret op de onderstaande naslagwerken / verjaardagskalenders zijn made by me, Frieke.

Arthur Docters van Leeuwen werd geboren op 8 mei 1945 in Den Haag. Hij studeerde rechten aan de universiteit van Utrecht waar hij lid werd van de studentenvereniging Unitas. Na zijn afstuderen in staats- en bestuursrecht begon Docters van Leeuwen zijn carrière in 1969 als ambtenaar bij het Ministerie van Financiën. Hij vervulde vervolgens verschillende belangrijke functies binnen de Nederlandse overheid.

Van 1989 tot 1995 heeft Docters van Leeuwen heeft een cruciale rol gespeeld als hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), die later werd hernoemd tot de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Zijn leiderschap viel samen met een periode van ingrijpende veranderingen in de wereld, waaronder de val van de Sovjet-Unie en de opkomst van het moderne terrorisme als een steeds grotere dreiging. Docters van Leeuwen begreep dat traditionele benaderingen van inlichtingenwerk moesten worden gemoderniseerd. Hij introduceerde het motto "open waar het kan, gesloten waar het moet". Hij legde de nadruk op de noodzaak van transparantie en openheid binnen de grenzen van de noodzakelijke geheimhouding. Onder zijn leiding werd de BVD/AIVD gemoderniseerd op alle fronten, van technologie en analysemethoden tot de benadering van informatie delen met andere diensten en internationale partners. Zijn focus op vooruitkijken naar nieuwe en ongeziene dreigingen was visionair en heeft de AIVD geholpen zich aan te passen aan de snel veranderende veiligheidsomgeving.

In 1995 werd Arthur Docters van Leeuwen benoemd tot procureur-generaal bij het Gerechtshof Den Haag. Gedurende zijn ambtstermijn raakte hij echter in conflict met toenmalig minister van Justitie Winnie Sorgdrager. Het geschil had te maken met verschillende kwesties, waaronder de aanpak van georganiseerde misdaad en de mate van onafhankelijkheid van het Openbaar Ministerie. Dit conflict leidde uiteindelijk tot het ontslag van Docters van Leeuwen in 1998. Het was een opmerkelijke gebeurtenis in de Nederlandse politiek en juridische wereld, en het werd later onderwerp van discussie en onderzoek. Het boek Klem in de draaideur van Ad van Liempt en Ger van Westing belichtte deze affaire en werd later als basis gebruikt voor een docudrama in 2003.

Na zijn pensionering in 2005 heeft Docters van Leeuwen verschillende adviesfuncties vervuld en is hij actief gebleven bij een groot aantal organisaties waaronder voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). Tijdens zijn voorzitterschap speelde hij een belangrijke rol in het toezicht op de financiële markten in Nederland en stond hij bekend om zijn vastberadenheid om de integriteit van de financiële sector te handhaven. Naast zijn werk in de publieke sector is Docters van Leeuwen ook actief geweest in de private sector en heeft hij verschillende adviesfuncties vervuld. Hij heeft ook verschillende publicaties op zijn naam staan over onderwerpen als toezicht, governance en rechtshandhaving. Als schrijver bracht hij onder het pseudoniem Hein Wybrand een aantal erotische verhalen uit, die in 1971 gebundeld werden als Het reservaat. Veertig jaar later kwam onder zijn eigen naam het sprookjesboek Late sprookjes uit.

Arthur Docters van Leeuwen overleed op 14 augustus 2020 te Den Haag op 75 jarige leeftijd. In 2020 publiceerde uitgeverij Prometheus postuum zijn memoires onder de titel: Arthur Docters van Leeuwen: een spoor van vernieuwing.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.