366Art | Willem Drees

Gepubliceerd op 5 juli 2024 om 06:26

Vandaag 5 juli is de geboortedag van Willem Drees, een prominente politicus die een belangrijke rol speelde in de Nederlandse politiek, vooral tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De bewerking hierboven en zijn portret op de onderstaande naslagwerken/verjaardagskalenders met 366 belangrijke Nederlanders, zijn made by me.

Willem Drees werd geboren op 5 juli 1886 in Amsterdam. Hij bezocht de HBS voor Jongens en volgde daarna handelsonderwijs aan de Eerste Openbare Handelsschool. Na deze opleiding werkte hij tot 1906 bij de Twentsche Bank in Amsterdam, daarna als stenograaf bij de gemeenteraad van Amsterdam en vanaf 1907 tot 1919 bij de Staten-Generaal. In 1904 werd hij lid van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP). Hij was voorzitter van de SDAP afdeling Den Haag van 1910 tot 1931, lid van de gemeenteraad van Den Haag van 1913 tot 1941, en wethouder van Sociale Zaken en later van Financiën en Openbare Werken. Van 1919 tot 1941 was hij lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland en van 1927 tot 1946 lid van het partijbestuur van de SDAP. Hij zat in de Tweede Kamer van 1933 tot 1940 en was fractievoorzitter vanaf 1939. Tijdens de crisis van de jaren dertig werkte hij mee aan het Plan van de Arbeid om de economie te stimuleren.

Tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog was Drees actief in het verzet. Hij werd uiteindelijk gearresteerd en gevangengezet door de nazi's, maar overleefde de oorlog. Na de oorlog werd Drees minister van Sociale Zaken in het kabinet-Schermerhorn/Drees (1945-1946). Hij was verantwoordelijk voor belangrijke sociale hervormingen, waaronder de invoering van de AOW (Algemene Ouderdomswet), een basispensioen voor alle Nederlanders boven de 65 jaar. Willem Drees werd minister-president van Nederland in 1948 en bleef dit tot 1958. Zijn kabinetten stonden bekend om hun stabiliteit en zorgden voor de wederopbouw van Nederland na de oorlog, zowel economisch als sociaal. Onder zijn leiderschap profiteerde Nederland van het Marshallplan, een Amerikaans hulpprogramma dat West-Europa ondersteunde bij de wederopbouw. Drees stond bekend om zijn integriteit, soberheid en pragmatisme. Hij werd bewonderd om zijn leiderschap en inzet voor sociale rechtvaardigheid.

Na zijn premierschap bleef Drees actief in de politiek. Hij verliet de Partij van de Arbeid (PvdA) in 1971 vanwege meningsverschillen over de koers van de partij. De PvdA had onder leiding van Nieuw Links, een progressieve en vernieuwende stroming binnen de partij, een linkser en radicaler standpunt ingenomen. Dit strookte niet met de gematigde en pragmatische sociaaldemocratische visie van Drees. Drees, die als een van de oprichters van de partij een meer gematigde aanpak voorstond, voelde zich hierdoor vervreemd van de partij die hij had helpen opbouwen. In reactie op deze ontwikkelingen richtte Drees in 1971 samen met andere gelijkgestemden de Democratisch Socialisten '70 (DS'70) op, een partij die een meer gematigde en pragmatische sociaaldemocratische lijn volgde, in tegenstelling tot de progressieve koers van de PvdA.

Na zijn pensionering bleef Drees actief in de politiek en diende hij in verschillende adviesraden en commissies. Hij werd geëerd met vele onderscheidingen, zowel nationaal als internationaal, voor zijn bijdrage aan de samenleving. Willem Drees overleed op 14 mei 1988 op 101-jarige leeftijd. 

Willem Drees wordt nog steeds beschouwd als een van de meest gerespecteerde politici in de Nederlandse geschiedenis. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met de invoering van de AOW en zijn inzet voor sociale zekerheid. Hij wordt vaak herinnerd als een visionair leider die zich inzette voor het welzijn van de Nederlandse bevolking.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.