366Art | Harry Mulisch

Gepubliceerd op 29 juli 2024 om 06:06

Vandaag 29 juli is de geboortedag van Harry Mulisch, een van de belangrijkste schrijversuit de naoorlogse Nederlandse literatuur. Hij wordt gerekend tot ‘de Grote Drie’, samenmet Gerard Reve en W.F. Hermans. De bewerking hierboven en zijn portret op de onderstaande naslagwerken / verjaardagskalenders met 366 belangrijke Nederlanders, zijn made by me, Frieke.

Mulisch werd geboren op 29 juli 1927 in Haarlem. Zijn vader Karl Mulisch was in de Eerste Wereldoorlog commandant van een batterij zware bereden veldartillerie aan het Russische, Italiaanse en Franse front. Na de oorlog emigreerde hij naar Nederland. Mulisch' moeder Alice Schwarz was dochter van een Oostenrijks-Joodse bankier uit Frankfurt am Main die na de tweede wereldoorlog met zijn gezin naar Nederland vluchtte. Karl Mulisch en Alice ontmoetten elkaar via haar vader, die de oorlogsveteraan aan een baan hielp. De ouders van Harry Mulisch zijn gescheiden toen hij nog jong was. Dit gebeurde in 1937, toen Mulisch tien jaar oud was. Ze gingen uit elkaar onder invloed van de toenemende politieke spanningen en persoonlijke omstandigheden.

In de oorlog werkt Harry’s vader als directeur personeelszaken bij de bank Lippman-Rosenthal & Co. Deze bank krijgt van de nazi’s de opdracht geconfisqueerde Joodse bezittingen te ‘beheren’. De band van zijn vader met de nazi’s zorgt er voor dat Harry’s Joodse moeder niet naar de kampen wordt gestuurd en dat Harrie, half-Joods niet wordt opgeroepen voor de Arbeitseinsatz.
Op NPO.nl. verteld Mulisch over hoe zijn ouders elkaar ontmoet hebben.

Harry Mulisch begon zijn schrijverscarrière in de late jaren 1940. Zijn eerste verhaal, De kamer, werd gepubliceerd in 1947 in het tijdschrift Elsevier. In 1951 publiceerde hij zijn eerste roman, Archibald Strohalm, waarvoor hij de Reina Prinsen Geerligsprijs ontving, was  het begin van een lange en succesvolle literaire carrière.

Belangrijke Werken van Mulisch zijn:

Het Stenen Bruidsbed (1959): Een roman die zich afspeelt tijdens het bombardement van Dresden in de Tweede Wereldoorlog. Het behandelt schuld en verantwoordelijkheid.

Twee vrouwen (1975) De roman vertelt het verhaal van Laura Tinhuizen, een vrouw van midden dertig, die een relatie begint met de veel jongere Sylvia Nithart. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Laura en beschrijft haar intense verliefdheid op Sylvia.

De Aanslag (1982): Een van zijn bekendste werken, waarin een man probeert te achterhalen waarom zijn familie werd geëxecuteerd door de Duitsers tijdens de oorlog. Dit boek werd later verfilmd en won de Oscar voor beste buitenlandse film in 1987.

De Ontdekking van de Hemel (1992): Beschouwd als zijn magnum opus, deze epische roman onderzoekt filosofische en religieuze thema's en werd eveneens verfilmd in 2001.
In 2007 wordt het boek gekozen tot ‘Het beste Nederlandse boek aller tijden’. Ook in het buitenland is het boek een enorm succes.

De Procedure (1998): Een roman die parallellen trekt tussen het scheppingsverhaal en moderne genetica.

Mulisch ontving talrijke prijzen, waaronder de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooftprijs. Hij wordt gezien als een van de meest invloedrijke naoorlogse Nederlandse schrijvers. Zijn werk blijft een belangrijke rol spelen in de Nederlandse literatuur en wordt veel bestudeerd in zowel binnen- als buitenland.

De oorlogsjaren hadden een grote invloed op Mulisch en zijn werk. Zijn dubbele achtergrond – zowel dader- als slachtofferkant van de oorlog – is een terugkerend thema in zijn oeuvre. Mulisch overleed op 30 oktober 2010 in Amsterdam.

Harry Mulisch had drie kinderen. Hij had een zoon, Menzo Mulisch, uit zijn relatie met Kitty Saal. Uit zijn huwelijk met Sjoerdje Woudenberg had hij twee dochters: Frieda Mulisch en Anna Mulisch.

Reactie plaatsen

Reacties

RvT
6 maanden geleden

Bedankt voor de doorlink reminders.