366Art | Willem de Sitter

Gepubliceerd op 6 mei 2024 om 08:47
Willem de Sitter | Fotobewerking Frieke van Thiel

Vandaag is de geboortedag van Willem de Sitter een vooraanstaande wetenschapper die belangrijke bijdragen leverde aan de hemelmechanica en aan de relativistische kosmologie. De bewerking hierboven en zijn portret op de onderstaande naslagwerken / verjaardagskalenders met 366 belangrijke Nederlanders, zijn made by me, Frieke.

Willem de Sitter werd op 6 mei 1872 geboren in Sneek, als zoon van rechter Lamoraal Ulbo de Sitter en Catharina Bertling. De Sitter is genoemd naar zijn grootvader,  burgemeester van Groningen en liberaal Eerste Kamerlid, Willem de Sitter. Hij studeerde wis- en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen.Hoewel hij zich aanvankelijk richtte op wiskunde en theoretische fysica, begon hij tijdens zijn studie ook te werken aan astronomische vraagstukken. De Sitter’s interesse in de sterrenkunde werd beïnvloed door zijn samenwerking met Jacobus Cornelius Kapteyn, een vooraanstaand Nederlandse astronoom en hoogleraar aan de Universiteit van Groningen. Kapteyn stond bekend om zijn baanbrekende werk op het gebied van de stellaire astronomie en het onderzoek naar de structuur van ons Melkwegstelsel.

Na zijn studie ging de Sitter werken aan het Sterrenkundig Laboratorium van de Universiteit van Groningen. Daar begon hij zijn onderzoek in de astronomie en bouwde hij aan zijn expertise in dit vakgebied. In dit laboratorium ontmoette hij Sir David Gill, een invloedrijke Britse astronoom, Gill was bekend vanwege zijn werk op het gebied van astrometrie, met name zijn inspanningen om nauwkeurige posities van sterren vast te stellen. Gill nodigde De Sitter uit om deel te nemen aan een expeditie naar Afrika om een zonsverduistering te observeren. Dit was een uitstekende kans voor De Sitter om zijn vaardigheden als astronoom verder te ontwikkelen en bij te dragen aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek. Dit soort expedities waren cruciaal voor het verzamelen van gegevens die konden worden gebruikt om de theorieën van de astronomie en de natuurkunde te testen en te verfijnen. Het observeren van zonsverduisteringen bood astronomen de gelegenheid om belangrijke metingen te verrichten, zoals het bestuderen van de corona van de zon en het verifiëren van voorspellingen van de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein.

In 1901 keerde Willem de Sitter terug naar Nederland en vestigde hij zich in Leiden waar hij een prominente positie innam als astronoom en theoretisch natuurkundige in het Sterrenkundig Laboratorium van de Universiteit van Leiden. Dit Sterrenkundig Laboratorium was een belangrijk centrum voor astronomisch onderzoek, en De Sitter speelde een belangrijke rol in het bevorderen van de wetenschappelijke activiteiten van het laboratorium. Zijn werk in Leiden was van grote invloed op de ontwikkeling van de astronomie en de kosmologie. In 1908 werd Willem de Sitter benoemd tot hoogleraar in de sterrenkunde aan de universteit, vervolgens in 1919  tot directeur van de Leidse Sterrenwacht. Als directeur van de Sterrewacht Leiden speelde De Sitter een leidende rol in het bevorderen van het astronomisch onderzoek en het versterken van de positie van de sterrenwacht als een vooraanstaand centrum voor astronomie. Zijn tijd als directeur was een periode van groei en ontwikkeling voor de sterrenwacht, zijn leiderschap droeg bij aan de vooruitgang van de wetenschap aan de Universiteit van Leiden.

Helaas overleed Willem de Sitter op 62-jarige leeftijd in Leiden op 20 november 1934.

De Sitter behoort, met Einstein, A.A. Friedman en G. Lemaître, tot de pioniers van de moderne kosmologie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.